Tijdens een lange reis kun je (voor zover ik weet) geen eitjes bakken en een salade bereiden maar je moet toch voor je lijf zorgen. Ik heb de afgelopen 2 jaar in Mozambique gewoond en deze blog heb ik geschreven na een bezoekje aan Nederland
 

Hoe kun je je lichaam voeden tijdens een lange reis?

Ik zie 3 opties:

  • je eet alles wat je voorgeschoteld krijgt plus alles wat er aantrekkelijk uitziet op het vliegveld
  • je eet niet
  • je zorgt voor goede alternatieven

Als je een heel gezond eetpatroon hebt kan je haast zonder zorgen voor optie 1 gaan. Je zult echt niet dik worden van 1 dag slecht eten. Je lichaam zal hoogstens niet zo blij zijn met de slechte voedingsstoffen maar daar komt het wel overheen.
Als je het vaker beoefent zou je ervoor kunnen kiezen om te vasten tijdens je reis. Korte periodes van niet eten wordt gerelateerd aan verschillende gezondheidsvoordelen. Maar dit is een aparte blog op zich waard.
Reis je ‘horizontaal’ over de globe en heb je te maken met veel tijdverschil dan is dit een goede optie. Je eerste maaltijd neem je op een geschikte lokale tijd. Kom je bijvoorbeeld om 11 uur aan, kun je om 13 uur mooi gaan lunchen en zit je meteen in het juiste ritme.

Misschien het lastigst maar ook de leukste uitdaging is optie 3. Ik heb wel eens gehoord dat je geen eten mee mag nemen maar tot nu toe is het me altijd gelukt om wat gezonde snacks in mijn handbagage het vliegtuig binnen te smokkelen. Daarom reis ik altijd met een klein rugtasje die ik onder de stoel leg en niet in de bagage bakken die je niet zo gemakkelijk opent tijdens de vlucht.
 
Goeie opties zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte repen, gedroogd fruit, noten en zaden.
Ik vraag me af hoe het vliegtuig personeel zou reageren als je je bakje met eten van de dag ervoor geeft en vraagt of ze hem even op kunnen warmen?!
Ook op vliegvelden kun je tegenwoordig steeds beter eten krijgen. Ik kwam een tent tegen op het vliegveld in Parijs met allemaal biologisch spul; wraps, sandwiches, koude en warme salades en soepen. Heb daar als avondmaaltijd een wortelsoep en linzensalade met tomaat en sla gegeten. Je voelt je echt een stuk beter na zo’n maaltijd dan na het eten van een Whopper.

In het vliegtuig eet ik meestal wel alles wat er geserveerd wordt. Ik vind dat ik het mezelf wel kan veroorloven, bovendien doodt het de tijd wat tijdens een reis van 11 uur. Ik laat wel altijd het (sowieso niet te eten) toetje staan en de sapjes die je erbij krijgt. Ik heb ook aangegeven een vegetarische maaltijd te willen. Misschien komt het doordat ik toch al geen echte vleeseter ben maar dat vlees krijg ik echt niet naar binnen.
Verder veel water. Meestal koop ik vlak voor het instappen nog een halve liter water, deze krijg je wel altijd het vliegtuig in.

Bewegen

Okay, het grootste gedeelte van het reizen per vliegtuig doe je zittend.
Dit betekent niet dat je niet voldoende beweging kunt krijgen.

Als je lang op een vliegveld moet wachten, ga eens op verkenning, kijk rustig naar alle winkeltjes en kijk vast waar de rustige plekjes zijn. (dit komt later terug)
Ga bij het leukste koffietentje wat drinken en als je echt lang moet wachten –ik had op Johannesburg een overstaptijd van 7 uur- doe alles dan heel rustig aan.

Nadat je alle winkels al 2 keer in bent geweest en nog steeds 2 uur hebt voordat het boarden gaat beginnen zoek je je ‘rustige plekje’ op en ga je oefeningen doen. Gewrichtsmobiliteit oefeningen zijn uitstekend, ze zorgen dat je nog even mobiel en flexibel aankomt als toen je vertrok. Ik doe ook altijd graag een aantal series squats en pushups. Pull ups en body rows zijn moeilijker uit te voeren maar als je een mogelijkheid ziet zijn ze ‘highly recommended’.

In spreidstand staan en de liezen oprekken voelt ook altijd verjeugdigend en in lunge positie je achterste knie tot op de grond laten zakken en zo je heupbuigers strekken voelt ook zeer prettig.
Op veel intercontinentale vluchten geven ze altijd een aantal oefeningen die je zittend kunt doen. Ze lijken of dom en oubollig of alsof ze niks uithalen. Luister, doe ze. Elk uur dat je wakker bent. Ze helpen.
Benut elke keer dat je naar het toilet moet om alle bovengenoemde oefeningen te doen, of een selectie daarvan. In de tussenruimte waar de toiletten zijn en bij de nooduitgang vind je hier vaak de ruimte en de privacy voor. Misschien binnenkort op alle vliegvelden te vinden

Ook gebruik ik het vliegtuig en mijn ‘rustige plekje’ op het vliegveld voor verschillende ademhalingsoefeningen. Maar enkel erop letten dat je volledig in- en uitademt is voldoende. Het maakt je rustig maar zorgt er ook voor dat je minder moe wordt van het reizen.
 - Local temperature is 34 degrees.
 - We hope u enjoyed your flight with us.

Tot een volgende keer,
Volcmar